Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 3 miesiąc temu #6030

Czuję jakie wzburzenie wywołała w Was ta próba zakończenia sprawy przez stargardzką prokuraturę. Dla znających okoliczności zatrucia rzeki Krąpiel w czerwcu ubiegłego roku , finał inny niż na sali sądowej to świadectwo nieudolności organów ścigania. Ale to nie cała prawda. Gdy przeczytałem powyższe zawiadomienie zimny pot spłynął po mnie i przez moment ogarnęło poczucie bezsilności. Natychmiastowej rozmowy telefonicznej z panią prokurator nie będę przytaczał ponieważ nie chcę podważać autorytetu urzędu państwowego.

Zgodnie z zapowiedzią, iż zrobimy wszystko aby sprawie nie ukręcono łba, przedstawiam nasze zażalenie na decyzję prokuratura rejonowego w Stargardzie Szczec.

Prokurator nie zdawała sobie nawet sprawy kto może być stroną tego postępowania. Nas potraktowano tylko jak powiadamiającego o popełnieniu przestępstwa, bez możliwości odwołania się. Natomiast Okręg PZW w Szczecinie był do tej pory pomijany w tej sprawie. Moim zdaniem ograniczone i niespójne procedury jakie w tej chwili obowiązują oraz nieprecyzyjnie określony zakres obowiązków Policji i służb odpowiedzialnych za ochronę przyrody utrudniają ściganie przestępstw przeciwko środowisku a w szczególnych przypadkach mogą uniemożliwić wykrycie ich sprawców. Zdaniem prokuratury na dzień 07.01.2013 r., dowody i poszlaki bez złapania truciciela za rękę nie dają podstaw do rozstrzygania jego winy w sądzie.
Przy tak przejrzystym i przekonywującym materiale dowodowym jaki przedstawiliśmy, ja się pytam w końcu gdzie, gdzie szukać sprawiedliwości?!!!

Krzysztof Filocha
„Nie ma granic tego, co można osiągnąć, jeśli się nie dba komu zostanie przypisana zasługa”
Ostatnio zmieniany: 12 lata 3 miesiąc temu przez Krzysztof Filocha.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a):

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 3 miesiąc temu #6031

Od dawna mówi się. że prokuratura wykonuje swoje obowiązki niedbale bagatelizując wiele zgłoszeń o popełnieniu przestępstwa, które w efekcie kończą się takimi właśnie postanowieniami wszechmogącej Pani/a prokurator. Osobiście wcale się nie dziwię, że sprawa znalazła taki finał na koniec roku fajnie czyści się szafki z wszelkich flepów takich właśnie spraw jak nasza. Koniec roku to czas wielkich porządków w tej instytucji. Cała ta sprawa tak jasna i klarowna daje nam wszystkim obraz pracy organów ścigania w naszym kraju.
Ostatnio zmieniany: 12 lata 3 miesiąc temu przez .

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 1 miesiąc temu #6102

Nie często na szczęście dla środowiska dochodzi do zatrucia rzek czy ziemi w Gminie Goleniów jednak mogą się zdarzyć takie sytuacje dlatego opracowana została procedura w/g której działać będą służby urzędy Gminy i Miasta w Goleniowie na wypadek zatrucia środowiska .

Procedura współdziałania na wypadek zrzutu nieczystości do wód lub ziemi w Gminie Goleniów.

Plik załącznika:

Nazwa pliku: proceduraSM.pdf
Wielkość pliku: 57 KB

źródło :http://www.goleniow.pl/pl/straz-miejska/item/3265-procedura-wsp%C3%B3%C5%82dzia%C5%82ania-na-wypadek-zrzutu-nieczysto%C5%9Bci-do-w%C3%B3d-lub-ziemi-w-gminie-goleni%C3%B3w
Ostatnio zmieniany: 12 lata 1 miesiąc temu przez .

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 11 miesiąc temu #6159

W czwartek 25.04.2013r nasz kolega z TPRIiG został powiadomiony telefonicznie przez wędkarza mieszkańca wsi Bodzęcin Gmina Osina o zatruwaniu rz. Stepnicy poprzez spływ zanieczyszczeń płynnych powstałych w wyniku składowania na przyległym do rzeki polu znacznej ilości odpadów pochodzących z pobliskiej fermy norek. Na miejscu zaraz po otrzymaniu informacji obecny był Prezes TPRIiG Artur Furdyna. Podjęte zostały przez niego właściwe i natychmiastowe środki zapobiegające zatruciu rzeki.
Zdjęcia wykonane na miejscu oględzin terenu.

61566_525037354226109_1199399252_n.jpg

297992_525044680892043_1261227917_n.jpg

309966_525039244225920_480404071_n.jpg

311049_525043307558847_1635767414_n.jpg

381517_525045030892008_2062445212_n.jpg

400757_525046367558541_456340225_n.jpg

420729_524721650924346_131281113_n.jpg

934860_525048927558285_640310528_n.jpg

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 11 miesiąc temu #6161

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Trochę muszę uporządkować relację sporządzoną przez Mirka.
Wędkarz powiadomił Zbyszka D, który przekierował sprawę do mnie z braku czasu, by sam się tym zająć, i pomocy od innych kolegów. Nie wiemy, czy wędkarz był z Bodzęcina, ale jego informacja była tak rzeczowa i niepokojąca, że mimo dość późnej już godziny pojechałem to sprawdzić, zanim uruchomię właściwe służby. Na miejscu zapytałem pierwszego napotkanego, czy gdzieś tu są jakieś składy nawozu, obornika, czy czegoś w tym stylu. Gość wskazał mi takie miejsce i dojazd do niego. Na miejscu zauważyłem i poczułem w czym problem. Dodatkowo doszło tam do jeszcze jednego złamania prawa- spuszczenia wody z dzikiego oczka wodnego. Sprytny "ktoś" wykopał tak rów do osuszania obniżenia na swym polu, że ścianka między oczkiem miała poniżej metra grubości i momentalnie woda przebiła się i zaczęła spływać systemem kanalizacyjnym, przy okazji zauważyłem po drugiej stronie tuż nad rowem wytyczoną palikami działkę, na której widniała jeszcze świeża kałuża po spuszczeniu gnojowicy- prosto do rowu. Zdjęcia pokazują, że nie był to pojedynczy fakt, ale długotrwałe składowanie, tak, że gleba już jest tym "sokiem" przesycona....... Od rana ruszyła kampania najpierw informacyjna, a później śledziłem przebieg reakcji

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 11 miesiąc temu #6162

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
W efekcie odpady- gdyż zarówno rolnicy, jak i chyba urzędnik w Osinie, mylnie zostali poinformowani, ze jest to obornik. To są odpady i ich składowanie obłożone jest szeregiem rygorystycznych wymogów. Wylanie gnojowicy to już w ogóle normalne przestępstwo. Wiem, że miejsce zostało zwizytowane przez Wioś. Efekty wizyty inspektorów mam nadzieję poznać niebawem.
Zaniepokoił mnie jednak już obecnie mail z UG Osina, w którym widać, że ktoś próbuje wykręcić się sianem, a Gmina winnego nie zamierza znaleźć...
Owszem, rolnicy pewnie zostaną ukarani, ale ten towar gdzieś się przemieści, a powinien być śledzony do momentu zutylizowania.
To właśnie koszty i problemy z utylizacją odpadów z tego typu produkcji są przyczyną ucieczki ferm z Danii, Holandii itp. Tam za ujawnione zdarzenie, jak w Bodzęcinie, byłoby po fermie i bogactwie jej właściciela, gdyż na jego koszt oczyszczono by cały teren ze skażenia i wodę....... i nikt by się nie cackał...
U nas, jak widać już sprawa zaczyna się rozmywać..... i za chwilę będzie kolejna, w innym miejscu.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates