Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5551

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Co do nieścisłości Krzyśku, to myślę, że doniesienia tak wkurzyły Mirka, że nieuważnie doczytał. Oczyszczalnia w Morzyczynie odprowadza ścieki z gminy Kobylanka.
Kiedy zawitasłem do Goleniowa Ina była matrwa, czasami płyneły nią całe kłęby grzyba ściekowego, a od czasu do czasu piękne śnięte ryby.
Później ruszyły oczyszczalnie i do tego "przysiadło" rolnictwo w efekcie czego w latach 90-tych woda w Inie była czysta jak górskiej rzece, a ryby mozna było liczyć gołym okiem bez polaroidów.........
Potoki po 50+ wychodziły do jętki w samym Goleniowie. Dziś nie ma jetki, o potokach nie mówiąc.........
Wychodzi na to, że nasz "zrównoważony" rozwój z równowagą nic wspólnego nie ma.......
Społeczeńśtwo ubożeje, z małymi wyjątkami, a przyroda ze swymi zasobami to jedynie kolejna ścieżka do kasy dla tej "wyjątkowej" grupy, której ani przepisy ani zdrowy rozsądek nie dotyczą......
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5552

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Wiele razy czytam utyskiwania na temat degradacji naszych wód.
Dzieje się coraz gorzej, ale mamy pewną możliwość walki z tym zjawiskiem, a właściwie patologia urzędniczą.
Cała rzecz jest w zgłaszaniu wszelkich stwierdzonych nieprawidłowości. Kiedy zauważycie ścieki płynące do rzeki, śnięte ryby itp. dzwońcie na policję. Muszą wszcząć postępowanie. Często nie chcą, ale jest ślad. Bardzo dopingujący jest telefon na 112, bo jest rejestrowany. Alternatywa to wojewódzki oficer dyżurny policji.....
Musimy zacząć tak działac, bo inaczej niedługo wszystkie nasze łowiska spotka taki koniec:

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5553

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Przepraszam za pomyłkę w mim poście ale ta kolejna informacja o zatruciu naszej rzeki strasznie mnie zdenerwowała. Zdjęcia przedstawione przez Krzyśka makabryczne ogromne straty ponieśliśmy wszyscy na skutek czyjegoś niedbalstwa. Sam widok terenu i urządzeń tam umiejscowionych świadczy o braku gospodarza i kontroli z jego strony.
Artur powiadomienia w takich sprawach muszą iść dwutorowo. Powiadomienie Policji o zatruciu wody -to zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa natomiast powiadomienie WIOŚ o zatruciu wody wszczyna postępowanie administracyjne przez ten organ. Oba postępowania prowadzone są niezależnie od siebie. Nasze TPRIiG jako organizacja w takich sprawach powinna pisemnie informować wszelkie organy powołane w tym celu o zauważonych nieprawidłowościach nawet tych z pozoru niewinnie wyglądających. Zatrucie wody w rzece w wyniku czego następuje śnięcie ryb i innych organizmów wodnych to poważna sprawa. Myślę, że ZO PZW w Szczecinie podejmie w tej sprawie ze swojej strony stosowne kroki. Nagłośnienie sprawy w mediach niektórym również otwiera oczy. Nie powinniśmy obojętnie przechodzić widząc takie sprawy jeśli sami nie czujemy się na siłach aby informować o takich zauważonych przypadkach organów ścigania powiadomcie o tym fakcie przedstawicieli naszej organizacji. W dziale kontakt są wszelkie namiary na osoby funkcyjne.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5554

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Ta plaga zatruć w tym roku zmusza nas do wyznaczenia osoby, która tylko tym sie będzie zajmować. Ja ze swej strony uruchomiłem juz media oraz RDOŚ, tylko czekam na Wojtka, żeby pomógł ze szkodówki zadziaąłć. ZO PZW W Szczecinie dziś ma posiedzenie i będzie się tym zajmował, bo to jest kakaś porażka na całej linii. Tak jakby ktos chciał na,m LIFE w tej rzece wybić z głowy........
Ale to pozory. Cały system jest do bani. Sa srodki na wielkie inwestycje, a potem nie ma na funkcjonowanie.......
I wszystko zalezy od woli samorządu oraz systemu kontroli.
Na Gowienicy w Stepnicy wcale nie jest lepiej i to może byc głowna przyczyna, że ta rzeczka jest w tym roku całkiem pusta........

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5555

• Remi S.
  • Remi S. Avatar
Niestety sytuacja jest tragiczna, o zatruciu dowiedzialem sie wczoraj rano i bardzo mnie to wszystko zdolowalo. Nie wpomne juz jak musza sie czuc osoby bardziej zaangazowane w ta rzeke. Niestety jak Krzysztof napisal sytuacje tego typu beda sie powtarzac poki wszystko jest robione za przyzwoleniem lokalnych wladz. Nadmiar sciekow problemem, to sru je noca do wody, poki nie ma nizowki i deficytu tlenowego to jeszcze jakos poleci, a tak masowe sniecia.

Podczas mojego majowego pobytu w kraju, odwiedzilem jedna z rzeczek naszego dorzecza. Pieknie plynela sobie jetka i nic jej nie zbieralo. Troche mnie to zdziwilo, bo zarybiamy ta rzeczke od lat. Wrocilem po spinning i postanowilem przbrodzic ja pod prad. Efekt taki, ze nie stwierdzilem w niej kompletnie zadnego zycia, nawet ciernika,kielbia, ktore zawsze gdzies uciekaja, gdy sie je zachodzi od ogona. Tam kompletna pustynia! I te plynace jetki, obraz jakze smutny.

Widac,ze lipienie w Krapieli ladnie sie przyjely, szkoda, ze nie dane bylo im pozyc dluzej. Mam nadzieje, ze takie skurwysynstwo zostanie ukarane, choc wiem, ze to moga byc plonne nadzieje.

Zastanawia mnie fakt, jakby to bylo gdyby dzierzawca wody byl podmiot prywatny.
Przeciez to by bylo np. jak celowe podpalenie linii produkcyjnej. Jak sady by zapatrywaly sie na taka sprawe?

Pozdrawiam, osoby szczegolnie zaangazowane.
Ostatnio zmieniany: 12 lata 10 miesiąc temu przez Remi S..

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5556

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Razem Remi to składa się na to, o czym napisałem.... u nas środowiska się używa, a nie chroni je.......
Ostatnio zmieniany: 12 lata 10 miesiąc temu przez Artur Furdyna.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates