Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 4 miesiąc temu #4562

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Dziękując Mirkowi i Straży Miejskiej zapraszam do czytania naszego raportu w podziale projekty. Klikacie działania i w pdf macie w poddziale projekty nasz raport. To pierwszy taki raport w naszym kraju. Jeszcze raz pragnę podziękować Fundacji Batorego za możliwość zrealizowania naszego projektu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 1 miesiąc temu #5137

• Tomasz Kwiecień
  • Tomasz Kwiecień Avatar
Nie czytam regularnie forum, więc być może już o tym tu dyskutowaliście, albo znacie sytuację z innych źródeł. Przejeżdżałem dzisiaj przez Recz i zauważyłem świeżą wycinkę drzew i krzewów nad Iną - poniżej mostu na drodze nr 10. Dość mocno okolica wyłysiała. Pewnie wiecie o tym, ale na wszelki wypadek postanowiłem napisać.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5503

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Stan wody w rzece Inie jak na początek czerwca jest przerażająco niski. Zapewne jest to skutek braku opadów. Strach pomysleć co będzie dalej jeżeli pogoda się nie zmieni?. Przy takim stanie wody jak obecnie można dokładnie zobaczyć i poznać układ dna.

Uploaded with ImageShack.us

Jak niewielka ingerencja człowieka w naturę może zmienić jej piekno można zobaczyć podczas wędkarskich wędrówek na dolnej Inie. Kilka kolejnych lat upłynie zanim rzeka na tym odcinku ponownie zdziczeje dając liczne kryjówki dla organizmów wodnych.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5506

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Mirku!
Musimy jednak przyznać, że zaprezentowane przez Ciebie zdjęcie obrazuje kompensacje wywalczone przez nas za roboty na dole rzeki.....
Kamienie po roku jeszcze nie zostały zaadoptowane przez rośliny i zwierzęta w pełni, tym niemniej znacznie wzbogacają dotychczasową monotonię uregulowanego w pełni odcinka na terenie miasta....
Prace w dole rzeki udało się ograniczyć znacznie do zgodnych z obecnie obowiązujących zasad utrzymania spoczywających na Państwie.
To, ze nie są one zgodne z kanonami WFD i zaowocują plagą kar w roku 2015 dla naszego kraju, to już inna kwestia i nie jesteśmy niestety jedynym takim krajem w UE.....

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5507

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Lokalizacja Goleniowa w dole zlewni Iny powoduje jeszcze jeden skutek, konieczność ulegania "efektom" zarządzania wodami samorządów leżących powyżej..... Przyspieszenie spływu wód w powiatach Stargard szczeciński i Choszczno stawia powiat goleniowski w bardzo trudnej sytuacji.... nieuchronnego wzrostu ryzyka powodziowego dla terenów dotychczas wolnych od niego.....
Pomysłu stworzenia interdyscyplinarnej RADY DORZECZA INY, o którą prosiliśmy Panią Poseł Kochan nie udało się ożywić......
Może przy kolejnych wyborach zaczniemy brać pod uwagę, czy dany polityk spełnił nasze oczekiwania....
Ostatnio zmieniany: 12 lata 10 miesiąc temu przez Artur Furdyna.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 12 lata 10 miesiąc temu #5513

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Artur Furdyna napisał:
Mirku!
Musimy jednak przyznać, że zaprezentowane przez Ciebie zdjęcie obrazuje kompensacje wywalczone przez nas za roboty na dole rzeki.....

Oczywiście Arturze, ja i chyba wielu innych wędkarzy nawet tych nie związanych z TPRIiG dostrzegło wędkarskie korzyści jakie daje spiętrzenie wykonane minionej jesieni w korycie rzeki w ramach wspomnianej przez ciebie kompensacji szkód powstały w dolnym odcinku. Chyba źle zrozumiałeś to co napisałem. Moje słowa na dole posta dotyczyły tego obrazu, który zamieszczam poniżej:

Ostatnio zmieniany: 12 lata 10 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates