W dniu dzisiejszym widząc kolejny już raz tej jesieni płynącą rz. Wiśniówką czarną brejowatą wodę postanowiłem dojść do źródeł zanieczyszczenia. nasz spacer w górę rzeczki przyniósł efekty udało sie ustalić źródło zanieczyszczenia. Uspokoję wszystkich, że nie są to zanieczyszczenia groźne dla środowiska a jedynie mogące powodować częściowe zamulanie odcinka rzeczki no i oczywiście utratę klarowności wody. Ustaliłem, że problem powstał na skutek ingerencji człowieka jak to przeważnie bywa. Jeden z właścicieli terenu samowolnie bez wymaganego prawem zezwolenia spiętrzył wodę poprzez zastawienie koryta rzeczki na starym jazie w celu uzupełnienia wody w stawie jaki posiada na swojej posesji w bliskiej odległości od naszej rzeczki. Staw oczywiście ma wlew i spust wody. Człowiek ten doskonale wiedział, że robi to niezgodnie z prawem bo natychmiast gdy poleciłem mu wyjęcie wszystkich desek z jazu uczynił to. W dniu dzisiejszym względem tej osoby za wykroczenie jakiego się dopuścił otrzymał pouczenie. Zobowiązał się do zaprzestania wykonywania spiętrzenia czy zrozumiał i wystarczy jedynie pouczenie nie kara finansowa czas pokaże. Poniżej kilka fotek z naszych dzisiejszych działań.

Stary jaz gdzie były włożone deski
Na brzegach widać jak wysoko spiętrzona była woda
Uploaded with
ImageShack.us