Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 10 miesiąc temu #4117

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
To bardzo dobre wieści, i dla nas i dla życia w Inie. Wczoraj tam byłem chwilę...smrodu rzeczywiście już nie ma takiego, ale woda wypływająca jeszcze idealna nie jest..strasznie się pieni. Tym niemniej może na główny ciąg naszych rybek wszystko już będzie funkcjonować prawidłowo.....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 10 miesiąc temu #4119

• Mariusz Pich
  • Mariusz Pich Avatar
  • Gold Boarder
  • Mariusz Pich (Tinca tinca)
  • Oklaski: 12
Pieni się i to od dłuższego czasu.

Wydaje mi się że ta piana to jakiś środek wytrącający osady, bo przed oczyszczalnią woda była mało klarowna. Natomiast poniżej Modrzewia tam gdzie jest już dobrze wymieszana jej przejrzystość była o wiele większa.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 10 miesiąc temu #4120

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Chyba jakiegoś speca od jakości wód zatrudnimy z laboratorium, bo na każdym kroku jakieś dziwne rzeczy się dzieją.......

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 4 miesiąc temu #4541

• Ryszard Ochucki
  • Ryszard Ochucki Avatar
Nie wiem czy w dobry dzial wszedlem, ale moze ktos mi powie jaki stan wod jest teraz na Inie, czy jest splawna kajakiem? Dzieki za odpowiedzi.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 4 miesiąc temu #4542

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Kajakiem to Ina jest spławna zawsze, oprócz zalodzenia, tylko trochę chłodno.... i na ewentualną kąpiel woda za zimna.....

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 13 lata 4 miesiąc temu #4549

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
W dniu dzisiejszym widząc kolejny już raz tej jesieni płynącą rz. Wiśniówką czarną brejowatą wodę postanowiłem dojść do źródeł zanieczyszczenia. nasz spacer w górę rzeczki przyniósł efekty udało sie ustalić źródło zanieczyszczenia. Uspokoję wszystkich, że nie są to zanieczyszczenia groźne dla środowiska a jedynie mogące powodować częściowe zamulanie odcinka rzeczki no i oczywiście utratę klarowności wody. Ustaliłem, że problem powstał na skutek ingerencji człowieka jak to przeważnie bywa. Jeden z właścicieli terenu samowolnie bez wymaganego prawem zezwolenia spiętrzył wodę poprzez zastawienie koryta rzeczki na starym jazie w celu uzupełnienia wody w stawie jaki posiada na swojej posesji w bliskiej odległości od naszej rzeczki. Staw oczywiście ma wlew i spust wody. Człowiek ten doskonale wiedział, że robi to niezgodnie z prawem bo natychmiast gdy poleciłem mu wyjęcie wszystkich desek z jazu uczynił to. W dniu dzisiejszym względem tej osoby za wykroczenie jakiego się dopuścił otrzymał pouczenie. Zobowiązał się do zaprzestania wykonywania spiętrzenia czy zrozumiał i wystarczy jedynie pouczenie nie kara finansowa czas pokaże. Poniżej kilka fotek z naszych dzisiejszych działań.

Stary jaz gdzie były włożone deski

Na brzegach widać jak wysoko spiętrzona była woda

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniany: 13 lata 4 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates