Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 6 miesiąc temu #6515

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
  • Thank you received: 76
  • Oklaski: 3
Niestety dwie inne osoby zajmujące się ochroną przyrody zwłaszcza rzek, napisały mi to samo co pan :( . Kurcze można się załamać tą polską głupotą.
Ostatnio zmieniany: 11 lata 6 miesiąc temu przez Paweł Kaleta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 6 miesiąc temu #6528

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
Teraz nie wiem, czy się cieszyć, czy znowu kicha będzie.
Za 11mln złotych angielska firma Mott MacDonald będzie opracowywać plany dla naszych rzek. Miejmy nadzieję, że plany te w końcu będą brały pod uwagę ochronę życia w rzekach.

Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Na podstawie art. 92 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 907) Krajowy Zarząd Gospodarki Wodnej informuje, iż w wyniku oceny ofert złożonych w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na „Opracowanie MasterPlanów dla obszarów dorzeczy Wisły i Odry.” Zamawiający postanowił uznać za najkorzystniejszą ofertę nr 3 konsorcjum:

Mott MacDonald Polska Sp. z o.o. (Pełnomocnik) ul. Waliców 11, 00-851 Warszawa MOTT MACDONALD LIMITED MOTT MACDONALD HOUSE, 8-10 SYDENHAM ROAD, CROYDON, SURREY, CR0 2EE, Wielka Brytani
www.kzgw.gov.pl/files/file/Zamowienia_pu...mienie-o-wyborze.doc

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 5 miesiąc temu #6535

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
Filmik sprzed kilku lat
a tu ciąg dalszy tej sprawy www.strefamlawy.pl/2013/04/26/komisja-eu...sprawa-rzeki-mlawki/
Za tę wiadomość podziękował(a): Artur Furdyna

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 5 miesiąc temu #6540

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Mirosław Kowalczuk napisał:
W najbliższych dniach powstały balon z podmytej geowłókniny zostanie zasypany większymi głazami takie w dniu dzisiejszym otrzymałem zapewnienie z OT ZMiUW Goleniów.

DSC02697.JPG

Obiecali i zrobili dobra robota ostatni dzwonek przed tarłem tych kamoli siła nurtu strumienia nie powinna porwać do Iny

PA240002.JPG

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 5 miesiąc temu #6541

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Miało być szybciej, ale wykonawca miał pechowy okres i awarie sprzętu spowodowało kilka opóźnień....
Jednak ten rwący, "rozstrojony" strumień przy niskiej wodzie jest poważną przeszkodą dla ryb.... To dobry przykład jak nieprzemyślane prace regulacyjne ze spokojnej, zrównoważonej strugi czynią nieprzewidywalny kanał.... Ujednolicenie spadku spowodowało, że moc strumienia wzrosła do wartości zdolnej i takie, jak pokazujesz kamienie przemieszczać. Dla tego odcinka jedynym ratunkiem jest stworzenie kilku bystrzy, na których ciek wytraci energię. Na dodatek bystrza te trzeba co kilka lat odtwarzać.... a niedawno strumyk płynął spokojnie.... Takie właśnie działania w rzekach górskich powodują katastrofalne, nagłe zalania po byle deszczu.

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 5 miesiąc temu #6558

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
To mamy co robić bo to o czym piszesz wydaję się być koniecznością. Podczas kontroli dolnego odcinka zwróciłem uwagę na obecnie zakończone prace przy wzmocnieniu burty brzegowej na odcinku Goleniów Modrzewie. Jak widać poniżej na fotografii wykonano kamienny deflektor a brzegi wzmocniono sosnowymi palami i geowłókniną. Ingerencja człowieka nie zawsze musi być bolesna dla środowiska i nas wędkarzy.

PA300002.JPG

PA300003.JPG

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates