Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 5 miesiąc temu #4453

• Katarzyna Warska
  • Katarzyna Warska Avatar
Chciałabym zapytać, czy jest Pan może zorientowany czy można wejść na tarlisko w Goleniowie? Chodzi mi o spacer z rodziną w środku dnia, z możliwością zrobienia kilku zdjęć?
Pytam ponieważ w zeszłym roku mieliśmy bardzo nieprzyjemną sytuacją w tymże miejscu! Pomijając fakt, że i tak przyjechaliśmy za późno ponieważ ryby skończyły juz tarło!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 5 miesiąc temu #4454

• Adam Ratajczyk
  • Adam Ratajczyk Avatar
Dni otwarte dla wycieczek niezorganizowanych to NIEDZIELE I ŚWIĘTA w inne dni tygodnia przyjmowane są tylko wycieczki zorganizowane np. szkolne. W te dni strażnicy pilnujący ryb na terenie należącym do PZW wpuszczają, oprowadzają oraz odpowiadają na wszystkie pytania związane z tarłem ryb łososiowatych. Oczywiście w czasie wycieczek można robić zdjęcia byle by tylko nie wchodzić ani nie wrzucać nic do wody.
Wszystkich chętnych do obejrzenia tarła serdecznie zapraszamy.
Pani Katarzyno najwcześniejszy termin to 11.11.2011 oraz wszystkie niedziele.
Prosimy wchodzić główną bramą i poczekać aż ktoś podejdzie pod bramę.
Pozdrawiam Adam

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 5 miesiąc temu #4465

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Tarło na małych dopływach rz. Iny dobiegło końca tego roku nadzwyczaj szybko głównie za sprawą bardzo niskiego stanu wody w rzece. Trwało zaledwie 15dni w dość wysokiej w porównaniu z rokiem ubiegłym tem. wody i powietrza. Większość naszych troci przystąpiła do tarła na tarliskach usytuowanych w głównej rzece.
Zewsząd napływają do mnie informacje o osobach, które pomimo trwającego okresu ochronnego nie zważając na obowiązujące przepisy ustawy o rybactwie usiłuje wędkować na odcinku na którym wprowadzono całkowity zakaz wędkowania lub zakaz wędkowania metodą spinningową. Nasi koledzy z SSR TPRIiG oddz. Stargard Szczeciński w miniony weekend dokonali kontroli dopływów tarliskowych rzeki Iny w górze jej biegu. Efekty kontroli jak podaje nasz Kolega z SSR wyniki są przerażające.

To krótkie streszczenie działań:

Piątek- pseudo wędkarz złapany z spinningiem na Inie powyżej Stargardu,brak
opłat,wędkowanie zakazie spinningu,niewymiarowy szczupak w
torbie,konfiskata sprzętu(całkiem niezłego) szczupak jeszcze żywy poszedł
do wody.Dopływ tarliskowy Iny dwóch spinningistów łowi ryby prosto na
gniazdach troci-wezwana Policja-wniosek do sądu. Klępino łowiący na
żywca -wezwana policja-wniosek do sądu.
Niedziela- trzech pseudo wędkarzy na moście w Klępinie-wezwana Policja-wniosek do sądu.Patrol TPRIiG w trzyosobowym składzie,przejechane ok.350km

Dziś o godz. 15:00 nasz kolega z TPRIIG Radek M. powiadamia mnie, że na tarlisku w Goleniowie dwóch wędkarzy właśnie rozwija wędki spinningowe. Z uwagi na okoliczność jakie wystąpiły w mojej pracy zawodowej udało się dopiero o godz. 16:00 zebrać grupę, która ruszyła w poszukiwaniu pseudo wędkarzy. Przybyły na wskazane miejsce patrol Policji i Straży Miejskiej pomimo penetracji rzeki w górnym lesie nie odnalazł tam żadnych osób wędkujących. Z informacji jakie uzyskaliśmy samochód jakim przyjechały posiadał nr rejestracyjne woj. dolnośląskiego.:blink: Czyżby gościnne występy nad Iną??.
Ostatnio zmieniany: 13 lata 5 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 5 miesiąc temu #4468

• Mariusz Pich
  • Mariusz Pich Avatar
  • Gold Boarder
  • Mariusz Pich (Tinca tinca)
  • Oklaski: 12
Witam
Muszę sprostować treść postu Mirka. Brak ryb w dopływach tarłowych naszych rzek nie dowodzi zakończenia w nich tarła.
Z opinii znajomych ichtiologów i wędkarzy z doświadczeniem liczonym w dekadach. Wynika że to niski stan wody wygania tarlaki ze zbyt płytkich tarlisk. Ale w żadnym przypadku nie oznacza zakończenia tarła.
Twierdzą że wraz z opadami i podniesieniem się poziomu wody w tych dopływach ryby mogą powrócić i podjąć tarło nawet w połowie grudnia. I że takie sytuacje już miały miejsce w poprzednich sezonach.
Ochrona tarła działa nadal, choć zmieniła na razie swoją postać. Największą uwagę poświęcamy głównemu nurtowi rzek tam gdzie to tarło rozkręciło się na dobre, jesteśmy czujni i w przypadku powrotu ryb do dopływów będziemy na miejscu.
Życzę sobie i wszystkim pilnującym, aby słowa Mirka się spełniły i tarło na prawdę zakończyło się już definitywnie.

pozdrawiam

Mariusz

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 4 miesiąc temu #4534

• Mariusz Pich
  • Mariusz Pich Avatar
  • Gold Boarder
  • Mariusz Pich (Tinca tinca)
  • Oklaski: 12
I wykrakałem :( .
Przypłynęły świeże tarlaki i tak jak pisałem wcześniej mamy drugą część ciągu tarłowego. Ryb jest niewiele, ale są i tarło trwa nadal.
Na przyszły tydzień zapowiadane są opady, myślę że wraz z podniesieniem poziomu wód ryb przybędzie.
Proszę pilnujących o wytrwałość, akcją pilnowania nadal kieruje Bartek i on ustala grafik.

pozdrawiam

Mariusz

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 4 miesiąc temu #4537

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Na razie największym problemem zaczyna być ilość zawiesiny w Wiśniówce. Podobne sygnały dochodzą z innych dopływów. Na początku grudnia będę pobierał kolejna partię próbek. Dzięki życzliwości dr Bonisławskiej z zakładu sozologii wód dorzucę próbki z Wiśniówki. Jestem tez umówiony z kierownikiem OT ZZMIUW Goleniów na inwentaryzacje dorzecza Wiśniówki. Mam nadzieję, że wykryjemy przyczynę tych dziwnych przyborów bez deszczu. Ostatni patrol ze strażą leśną na Gowienicy nie przyniósł żadnych trafień, ani śladów, ale licho nie śpi. Zarówno policja, jak i straż leśna czuwają....w końcu kłusole wpadną. Dziś widziałem część sprzętu z LIFE+. Jak przyjdzie komplet, będzie przekazanie....Kamera termo jest wypasiona, podobnie jak ponton hybrydo....

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates