Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 4 miesiąc temu #4538

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Badania o których piszesz Arturze pewnie wszystko wyjaśnią a ja mam nadzieję, że nie są to zanieczyszczenia chemiczne a jedynie jakieś denne osady a może jakieś glony. Podczas objazdu dorzecza Wiśniówki zwróć uwagę na teren położony na drodze Podańsko -Danowo. Jest tam mostek nad drogą poniżej którego nadleśnictwo wykonało niedawno kilka szkółek leśnych wycinając rosnące tam olchy. Teren w tym miejscu jest dość mokry i zbiera się dużo wody która według mojej oceny spływa do Wiśniówki niosąc ciemne osady.Jeśli ktoś zauważy, że płynie brudna czarna woda proszę ten fakt zgłosić do Urzędu Gminy w Goleniowie bądź do Straży Miejskiej oczywiście w grę wchodzą godziny dopołudniowe gdzie za dnia można dojść do źródła zanieczyszczenia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:OCHRONA TARŁA 12 lata 6 miesiąc temu #5922

• Mirosław Kowalczuk
Trwa obecnie wędrówka ryb łososiowatych na tarliska umiejscowione w dorzeczu rz. Iny. Od 1 października obowiązuje zakaz połowu tych szlachetnych gatunków ryb. Niebawem przystąpimy do sedna ochrony tego gatunku kiedy zajmą swoje miejsca na tarliskach. Temat przywracam na forum bo myślę, że będzie parę spraw do omówienia w tym wątku w okresie ochrony 2012r.
Z informacji jakie obecnie posiadam jest kilku wędkarzy z pobliskiego osiedla Helonów k. Goleniowa którzy nie zważają na całkowity zakaz połowu na wodach górskich ukradkiem łowią w naszym Goleniowskim lesie. Do zobaczenia pseudo wędkarze.

O:OCHRONA TARŁA 12 lata 6 miesiąc temu #5929

• Robert Ringwelski
  • Robert Ringwelski Avatar
  • Senior Boarder
  • Only flyfishing ;)
  • Thank you received: 1
  • Oklaski: 0
www.nrk.no/nett-tv/klipp/782684/

Już na dniach zacznie się wędrówka na tarliska naszych rodzimych troci i łososi! Korzystając z okazji wrzucam coś dla oczu
Naprawdę świetny film edukacyjny, najlepsze zdjęcia podwodne jakie widziałem do tej pory

Ps. Miruś wrzuć w odpowiedni dział ;-)

O:OCHRONA TARŁA 12 lata 6 miesiąc temu #5930

Super filmik, szkoda tylko że nie znam norweskiego i nic nie czaje :/

O:OCHRONA TARŁA 12 lata 6 miesiąc temu #5935

• Mirosław Kowalczuk
Mikołaj Jezierski napisał:
Super filmik, szkoda tylko że nie znam norweskiego i nic nie czaje :/

Mikołaj patrząc na ten i inne filmy na tej stronie samo ogladanie podpowiada nam słowa lektora. A tym pieknym łososiom to wjadomo co w głowie siedzi -AMORY :laugh:

Dla przypomnienia film niemy z naszych dopływów : http://www.pzwszczecin.com/film/

O:OCHRONA TARŁA 12 lata 5 miesiąc temu #5949

• Adam Ratajczyk
  • Adam Ratajczyk Avatar
W najbliższą sobotę (tj. 27.10.12) o godzinie 16.00 na Polu namiotowym w Goleniowie na ul. Spacerowej odbędzie się ZEBRANIE ORGANIZACYJNE W SPRAWIE OCHRONY TARŁA RYB ŁOSOSIOWATYCH wszystkich chętnych, którzy chcą wspomóc TPRIIG w ochronie serdecznie zapraszamy

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates