Wczoraj wysłałem e-meila do firmy "Masdar" z prośbom o zamieszczenie na forum podstawowych informacji o tym sprzęcie.
Informacja ze strony FORS
" Witam serdecznie
Nazywam się Piotr Mróz, jestem z firmy Masdar. Ofertę, którą zamiescił jeden z kolegów przesłałem wczoraj. Chciałbym wyjaśnić kilka wątpliwości co do kamer na kłusowników:
- kamery działają w nocy przy świetle podczerwonym(reflektor 940NM jest zupełnie niewidoczny w ciemności,
- kamerę można ustawić tak, że ilość fałszywych alarmów będzie bardzo znikoma(wyłączanie pola detekcji obrazu, który nas nie interesuje,
- wszystkie ustawienia można zmieniać zdalnie(z dowolnego komputera z internetem)
- każdy alarm o którym kamera powiadomi użytkownika można sprawdzić w telefonie(mms lub mail)lub na ekranie komputera,
- w każdej chwili można zalogować się na kamerę zdalnie i podejrzeć aktualny obraz z kamery,
- nagrane zdarzenie można także zdalnie ściągnąć na komputer bez konieczności ruszania kamery z miejsca obserwacji,
- reflektor podczerwieni nie jest połączony z kamerą kablami(gdyby ktoś przyszedł z noktowizorem i zobaczył podczerwień to nie znajdzie kamery bo ta może być ukryta w innym miejscu)
- gdyby ktoś chciał ukraść kamerę ta natychmist powiadomi użytkownika smsem o treści"niepożądana manipulacja" (kamera ma wbudowany czujnik wibracji i przechyłu)
- kamera może pracować na jednym ładowaniu nawet ponad 2 tygodnie,
- do kamery można zadzwonić i włączyć nasłuch otoczenia
Jeśli chodzi o ewentualną kradzież - to nie taka prosta sprawa dla złodzieja - w 4 na 5 przypadków kamera została odzyskana w ciągu kilku godzin od kradzieży (niestety takie się zdarzają)W większości przypadków złodziej zanim dojdzie do kamery zostanie nagrany a kamera od razu wysyła zdjęcia do uzytkownika.
Więcej nie mogę podać szczegółów żeby ewentualnym złodziejom nie ułatwiać kradzieży.
Jeśli chodzi o fotki nagrane przez kamerę - to dysponuję naprawdę pokaźną galerią ale niestety nie mogę ujawniać ze względu na dane osobowe ale uwierzcie mi, że miny złodziei do których puka policja czy Straż Leśna są naprawdę ciekawe...
Sam jestem leśnikiem z wykształcenia i wędkarzem (wędkuję na jeziorach mazurskich)i szlag mnie trafia jak widzę sterty butelek po "napojach" i zanęcie pozostawionych przy niedogaszonych ogniskach. Tej zimy sam wystawiałem kamerę nad jeziorem i dzwoniłem do SR jak tylko widziałem na kamerze kłusoli łapiących szczupaki spod lodu.
Kamery są naprawdę skuteczne - sam wiem od strażników leśnych, że złapanych na te kamery złodziei, smieciarzy i kłusowników można już liczyć w setki.
Nadleśnictwa takie jak Nowe Ramuki, Supraśl, Kudypy, Celestynów, Włocławek i wiele innych mogą potwierdzić że kamery zwróciły się im z wielokrotną nawiązką...