Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 4 miesiąc temu #3182

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Panowie okres tarła troci i jej ochrony na naszym małym dopływie dobiegł końca.
Chciałbym podziękować na łamach naszego forum wszystkim kolegom, którzy przez praktycznie cały listopad spędzali swój wolny czas nad naszymi rzekami. Wielkie podziękowania dla Zbyszka Denderskiego za objęcie kierownictwa nad tegoroczną ochroną tarła w Goleniowie. Nie będę wymieniał z nazwiska i imienia osób które uczestniczyły w tym zadaniu bo mógłbym kogoś niechcący pominąć. Szacun wielki Panowie za wytrwałość i poświęcenie. Ukłon również w stronę naszego komendanta SSR Mariusza Picha za przeprowadzane kontrole i nawiązanie dobrej współpracy ze służbami mundurowymi uczestniczącymi w tegorocznej ochronie. Ekipie lotnych strażników SSR ze Stargardu Szczecińskiego chylę czoła. Jesteście niesamowici.
Szampana łyk trza się napić Panowie za ten trud i wysiłek przy najbliższej okazji.,;)
Ostatnio zmieniany: 14 lata 4 miesiąc temu przez Artur Furdyna.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 4 miesiąc temu #3183

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Dołączam się do słów Mirka. Mirku. Chce także Tobie, Mirku podziękowac, bowiem wizyty SM nad Iną mają także wielkie znaczenie. Niezależnie od wielkiego wysiłku niektórych naszych członków, podziękowania należą się także służbom mundurowym w naszym regionie. Straży Granicznej, Straży Leśnej, Policji oraz Straży Miejskiej, bowiem swiadomośc, że możemy na nich liczyć, jest dla naszych działań bardzo ważna i pomocna. Sezon ochronny jeszcze się nie skończył, tylko zmienia sie rejon naszych działań. ostatnia zaplanowana na ten rok służba bedzie 31 grudnia, wspólnie z SG i SL. Lampka szampana w Nowy Rok.
Kończąc pozwolę sobie podac dla wiedzy tych, którzy nie znaleźli czasu na ochronę, że niektórzy z kolegów spędzili około 200 godzin w dzień i w nocy na tarliskach. Ile przejechaliśmy kilometrów, podamy na koniec roku, ale juz dziś wiem, że będzie to kilkanaście tysięcy.
Ostatnio zmieniany: 14 lata 4 miesiąc temu przez Artur Furdyna.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 3 miesiąc temu #3290

• Artur Pietrzak
  • Artur Pietrzak Avatar
  • Expert Boarder
  • RZECZNY ŁAZĘGA
  • Oklaski: 6
Kilka fotek z prób pokonania jazu

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 3 miesiąc temu #3293

• Mirosław Kowalczuk
:) poleciały do galerii- pikne

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 7 miesiąc temu #4179

• Mirosław Kowalczuk
Jeśli ktoś z Was czyta "Forsa" to pewnie przeczytał kilka słów jakie tam zamieściłem. Temat uważam na tyle ważny, że przenoszę treść na naszą stronę.

Otrzymałem w maju 2011 roku ofertę firmy Miraccord która zajmuje się sprzedażą mini kamer z zapisem nagrania. Takich urządzeń coraz częściej używają leśnicy do ochrony lasów przed śmieciarzami i złodziejami. Kamera ma własne zasilanie i niewielkie wymiary co czyni ją praktycznie niewidoczną dla "typa" chcącego w naszym wędkarskim przypadku połowić na tarlisku w okresie tarła.
Gdyby towarzystwa wędkarskie nad naszymi pomorskimi rzekami posiadały większe zasoby finansowe można byłoby zapoczątkować zabezpieczenie naszych rzek w ten właśnie sposób o którym już kiedyś pisał kolega "Dmychu" w temacie budowy tarliska dla troci. Czy kwoty jakie zasilą kasy towarzystw OPP z 1% zapoczątkują tą metodę zabezpieczeń?? Warto się chyba zastanowić nad takim zabezpieczeniem.

Krzysiek Dmyszewicz zamieścił na Forsie linki do strony nadleśnictwa które takowym sprzętem dysponuje.
Oto one:

Więcej informacji:
www.lasy.gov.pl/zakladki/aktualnosci/las...-specjalnym-nadzorem

Kontakt do Nadleśnictwa Nowe Ramuki:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W dniu dzisiejszym wysłałem zapytanie do tegoż nadleśnictwa z zapytaniem o koszty uruchomienia takiej instalacji i wskazanie źródła zakupu. Czekam na odpowiedź.
Ostatnio zmieniany: 13 lata 7 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

O:OCHRONA TARŁA 13 lata 7 miesiąc temu #4188

• Mirosław Kowalczuk
Zainteresowanie tematem spore jak widzę:S

Otrzymałem dziś Panowie ofertę 2 zestawów typu LAS-2 i LAS-3
Przedstawiam krótki opis zestawu jaki otrzymałem od firmy MASDAR S.C.

Przedstawiciel firmy pisze:
Są to systemy idealnie nadające się do zastosowania w terenie działające w oparciu o sieć GSM. Kamery są bardzo skutecznym narzędziem w walce ze złodziejami drewna, śmieciarzami i kłusownikami zarówno w lasach jak i na akwenach wodnych (mamy potwierdzone przypadki ujęcia kłusowników i złodziei na gorącym uczynku właśnie dzięki temu systemowi). Materiały o śmieciarzach i złodziejach drewna publikowane w mediach pochodzą w większości z kamer(Fakty TVN, „Uwaga”, „Teleexpres”), które instalowaliśmy w Lasach Państwowych. Chętnie udzielę wielu ciekawych informacji na temat skuteczności i możliwości naszych zestawów.

W załączeniu kilka zdjęć z kamer. Gdyby potrzebował Pan więcej nagrań z kamer proszę również o kontakt.

Kontakt do firmy: MASDAR S.C., ul. Kossaka 15,10-34 Olsztyn

tel/fax . (89) 534 71 67,
kom. 500 585 216,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
www.kam24.pl

Oferta oczywiście zawiera dokładne dane i parametry zestawów. Koszt 1 zestawu kamery to"
LAS-2 3090zł oraz LAS-3 3490zł.

Myślę, że są to koszty do udźwignięcia przez nasze pomorskie towarzystwa ze statutem OPP jak TMP,TMRR,TPRIiG. Każdego roku można zwiększać ilość kamer w miejscach newralgicznych co w przeciągu zaledwie kilku lat zbuduje monitoring nad naszymi łososiowo - trociowymi rzekami.
Myślę, że warto wspierać towarzystwa 1% podatku które zadeklarują chęć budowy takiego zestawu kamer nad swoją statutową rzeką.:S

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates