Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2927

• Marek Malman
  • Marek Malman Avatar
Chętnie się przyłączę. Mogę w tygodniu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2928

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Jacku- wydaje się mi, że zdjęcie zrobiłeś z ostatniego metalowego pomostu przed ujściem Iny. Jeśli mam rację to powiem , że odległość od tego miejsca do ujścia Iny jest większa niż 500m. Siatek tych rybaków z Trzebierzy pilnuje aby było ciekawiej największy kłusol ze Świętej. Sieci sprawdzane są bardzo wcześnie rano. latem była to godz. 3-4 rano. W odległości około 200m od tych siatek jest tor wodny
Ostatnio zmieniany: 14 lata 6 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2929

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
To nie są siatki, tylko zestawy żaków. Mariusz już dzwoni do policjanta wodnego. One nie znikną z dnia na dzień, więc sprawę wyjaśnimy. Jutro porozmawiam z inspektorem OIRM. Wody Domiąży, tak się nazywa przyujściowy odcinek Odry, są morskimi wodami wewnętrznymi i obowiązuje tu ustawa o rybołówstwie. Nadzór pełni Okręgowy Inspektorat Rybołówstwa Morskiego w Szczecinie. Nic tu nie poradzi ani SSR , ani PSR. Policja może stwierdzić nieprawidłowość, ale i tak sprawa ląduje w Inspektoracie....
Zasadnicze pytanie brzmi, czy rzeczywiście zdjęcie nie jest zrobione z pomostu latarni. jeśli tak, to odległość jest dużo większa, niż obręb ochronny ujścia Iny. Póki co większego nie będzie.....
Jeśli natomiast zdjęcie zrobione jest z ujścia, to rzeczywiście stoją stanowczo za blisko. Na wodzie odległości są trudne do określenia dla niewprawnego oka...
Jacku, kto robił to zdjęcie i z jakiego miejsca?
Ostatnio zmieniany: 14 lata 6 miesiąc temu przez Artur Furdyna.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2930

• Mariusz Pich
  • Mariusz Pich Avatar
  • Gold Boarder
  • Mariusz Pich (Tinca tinca)
  • Oklaski: 12
Panowie bądźmy poważni.
Jacek się pomylił te żaki, które widac na zdjęciu to są rybackie narzędzia połowowe widoczne z metakowego pomostu. Wiemy o nich już od bardzo dawna.
Żaki te ustawione są poza strefą ochronną ujścia Iny i na to nie mamy żadnego wpływu. Stoją tam zupełnie legalnie.

Jacek to zdjęcie zrobił stojąc na tym właśnie pomoście, a z tego miejsca do ujścia Iny jest jeszcze daleko.
Dziękuję za czujnośc, ale proszę nie zamieszczac niepewnych informacji na forum.
Wydzwania do mnie cały Goleniów z informacją o siatkach w ujściu Iny, ja zawracam głowe inspektorowi i okazuje się że to lipa.
Tak się nie robi, bądźmy poważni.

pozdrawiam

Mariusz

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2931

• Jacek Kopacz
  • Jacek Kopacz Avatar
Chciałem dobrze. Fotka robiona z pomostu latarni... ale najpierw powinno się dla pewności pojechać i zerknąć zanim powiadomi się właściwe organy... odległości na wodzie są trudne do określenia No nic Mój Błąd Zajmę się lepiej Iną niż ujściem... Bardzo wszystkich przepraszam za kłopoty których narobiłem .
Ostatnio zmieniany: 14 lata 6 miesiąc temu przez Jacek Kopacz.

O:OCHRONA TARŁA 2010 14 lata 6 miesiąc temu #2932

• Jacek Ban
  • Jacek Ban Avatar
Wracając do kwestii ochrony tarła w tym roku, ja również chciałbym pomóc. Mieszkam w Szczecinie, dysponuje samochodem. Niestety, z racji tego że pracuję codziennie przynajmniej do 18.00 nie daję rady docierać na wszystkie zebrania, ani nie będę w stanie pilnować w dni robocze, ale wieczorami i w weekendy jestem do dyspozycji. Mój mail to Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Mam wielką nadzieję że moja pomoc się przyda

pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniany: 14 lata 6 miesiąc temu przez Jacek Ban.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates