Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6292

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
  • Thank you received: 76
  • Oklaski: 3
Dziękuję za odpowiedź panie Arturze. Znalazłem takie info odnośnie środkowej odcinka Prosny " średnia wyrównana temp. wody o godz. 700 w środkowym biegu: w zimie 3,1 °C, w lecie 14,7°C, w lipcu 17,6°C" W Kaliszu są piękne klenie 50 cm widać gołym okiem. Trudniej je złapać :) Jazie są też bardzo ładne. Mogę tylko wspomnieć, że zagrożone krytycznie w dorzeczy Odry Piekielnice w środkowej Prośnie tworzą spore stada. Wyczytałem to w pracy Penczak, T., Kruk, A., Kostrzewa, J., Zięba, G., Koszaliński, H., Marszał, L., Tybulczuk, S. (2003). Ichtiofauna systemu rzeki Prosny. Część I. Prosna. FIsh fauna of the Prosna River system. Part I. Prosna. Roczniki Naukowe PZW, 16: 65-78.
Niestety poniżej Kalisza na stacji Bogusław woda nagrzała się do ponad 23 na plusie (2011) , a to właśnie poniżej Kalisz tarliska miały jesiotry ostronose i certy. Gdzie łososie i ewentualnie troć wędrowna docierały tego niestety na razie nie wiem. Pewnie spora ilość jazów i progów betonowych, które spowalniają szybkość wody mają ogromny wpływ na to. Tak mi się przynajmniej niej wydaję
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Artur Furdyna

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6294

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Dobrze się Panu wydaje. Wszelkie progi skutecznie niszczą naturalny charakter cieków.......

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6312

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
Ta wiadomość mnie załamała. Nie muszę mówić, że panowie meliorancji ro głównie PSL. Panie Arturze, czy mógłby pan przekazać tę wiadomość WWF Polska ja nie mogę wysłać im maila :( Będę panu bardzo wdzięczny. Cały dzień będę miał teraz do dupy :(
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,14281670.html

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6313

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
Temat już jest analizowany. Na pewno włączymy się w konsultacje....
Najbardziej wkurza kolejne potwierdzenie żałosnego poziomu wiedzy, także dziennikarzy.... chociaż z drugiej strony to takie regionalne dzienniki w większości są jednym z ramion wspierających władze i ich chore pomysły........
Ciekawe są komentarze, gdzie wypowiedzi większości są sensowne.
W tym projekcie jest jednak jeden niezły pomysł- polder zalewowy. To jest jeden z elementów nowoczesnego gospodarowania wodami. Cała reszta to kolejne potwierdzenie zasadności opinii KE - "kompletny brak zrozumienia celów RDW".......
Myślę jednak, że nic z tych planów nie wyjdzie......

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6314

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
A maile można zgłaszać na stronie PW wody.wwf.pl. Jeśli nie da się pan rady zarejestrować, proszę dać mi znać na priv
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ingerencje w rzeki. Regulacje, utrzymania i inne 11 lata 9 miesiąc temu #6315

• Paweł Kaleta
  • Paweł Kaleta Avatar
  • Expert Boarder
Dziękuje panie Arturze. Co do adresu podanego przez pana, jutro spróbuje.
Tak sam się dziwię komentarzom. W Kaliszu na w czasie powodzi 2010 tez wiele osób pisało, że to wina ludzi, że się budują na terenach zalewowych. Jeśli idzie o polder to jak najbardziej popieram. Zresztą te poldery zostały zabudowane w ostatnich latach. Jest ich kilka i były częściowo zalane w 2010 roku. Sami ludzie powiedzieli, że z chęcią się z nich wyprowadzą jeśli dostaną gdzieś nowe domy. Ten polder jak i inne są posadowione o których pisałem są posadowione w dolinie koninsko - pyzderskiej, która została obwałowania na początku lat 80XX wieku. Czytałem prace jakiś naukowców z Poznania, którzy stwierdzili, że gdyby zlikwidować te obwałowania retencja dolinowa na tym odcinku miałaby pojemność zbiornika Jeziorsko. Nieźle co. Nie mówiąc o bogactwie zwierzyny związanej z terenami zalewowymi.
Obawiam się panie Arturze oprócz tego zbiornika na Prośnie prac przy wałach. Zamiast likwidować wały, tam gdzie się da, oni chcą remontować i budować nowe. W pewnej pracy czytałem, że dolina Prosny jest zurbanizowana w 2,5% jeśli to prawda to chyba oni chcą chronić tylko pola i lasy za ponad 700 mln zł. Mam na myśli kasę potrzebną do zabicia :( mojej ukochanej rzeki Prosny.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates