Dziękuję za odpowiedź panie Arturze. Znalazłem takie info odnośnie środkowej odcinka Prosny " średnia wyrównana temp. wody o godz. 700 w środkowym biegu: w zimie 3,1 °C, w lecie 14,7°C, w lipcu 17,6°C" W Kaliszu są piękne klenie 50 cm widać gołym okiem. Trudniej je złapać

Jazie są też bardzo ładne. Mogę tylko wspomnieć, że zagrożone krytycznie w dorzeczy Odry Piekielnice w środkowej Prośnie tworzą spore stada. Wyczytałem to w pracy Penczak, T., Kruk, A., Kostrzewa, J., Zięba, G., Koszaliński, H., Marszał, L., Tybulczuk, S. (2003). Ichtiofauna systemu rzeki Prosny. Część I. Prosna. FIsh fauna of the Prosna River system. Part I. Prosna. Roczniki Naukowe PZW, 16: 65-78.
Niestety poniżej Kalisza na stacji Bogusław woda nagrzała się do ponad 23 na plusie (2011) , a to właśnie poniżej Kalisz tarliska miały jesiotry ostronose i certy. Gdzie łososie i ewentualnie troć wędrowna docierały tego niestety na razie nie wiem. Pewnie spora ilość jazów i progów betonowych, które spowalniają szybkość wody mają ogromny wpływ na to. Tak mi się przynajmniej niej wydaję