Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6867

• Sebastian Podolak
  • Sebastian Podolak Avatar
  • Gold Boarder
  • Thank you received: 56
  • Oklaski: 14
Mikołaj,ja już od kilku lat obserwuję to zjawisko stale rosnące i moim zdaniem skończy się to tak :znikną wszystkie drzewa i ich korzenie stabilizujące brzeg a w szczególności zewnętrzne zakręty rzeki,spowoduje to szybszą erozję brzegów ,podmywanie oraz potęgowanie zjawisk powodziowych i zamiast drzew za kilka lat będziemy mieli nad brzegami kiszkę faszynową , ,na brzegach trzcinę i z braku cienia wodę o temperaturze 30 C w sam raz dla łososiowatych. PZW będzie zarybiać karpiem i będzie super. Status bobra jako zwierzęcia pod ochroną kompletną jest bzdurą,populacja w Polsce rośnie w tempie zawrotnym a brak drapieżnika który by regulował jego pogłowie wskazuje na dalszy dynamiczny wzrost jego pogłowia.Niestety ludzka ingerencja w ekosystemy poszła już tak daleko że z ochrony ścisłej musimy przejść do drastycznej regulacji tj.odstrzału .Niestety u nas każdy kto się wychyli z postulatem odnośnie regulacji bobra jest mieszany z błotem.Myślę że ten problem nad Iną już tak nabrzmiał że będziemy musieli się z nim zmierzyć i to SZYBKO.Pozdrawiam
SEBASTIAN PODOLAK
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikołaj Jezierski

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6868

Generalnie też uważam, że bez regulacji w postaci odstrzału lub odłowu skutki dla ekosystemu Iny mogą być katastrofalne. Myślę, że w niedalekiej przyszłości może to urosnąć do rangi jednego z największych problemów ekologicznych tego dorzecza. Tylko jak tu przekonać m.in. ekologów że bobrów jest za dużo? Póki co proponowałbym podjęcie próby ratowania drzew, które jeszcze się trzymają...

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6869

• Michał Juszczak
  • Michał Juszczak Avatar
  • Gold Boarder
  • Salmo trutta
  • Thank you received: 18
  • Oklaski: 9
...co do górnego odcinka rzeki, problem z łąkami witkowskimi, ale podobno porozumienia zakończą się sukcesem
Zmniejszenia populacji bobrów; RDOŚ w 2010 roku wydał pozwolenie na odstrzał 20 Bobrów co prawda nie nad Iną ale w okolicach Bielinka oraz Ognicy. Sądzę, iż trudno było by przekonać urząd ale nie ma rzeczy nie możliwych...
Ostatnio zmieniany: 11 lata 3 miesiąc temu przez Michał Juszczak.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6870

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Jedynym przypadkiem wydanie zezwolenia do odstrzału bobra o jakim słyszałem było spowodowane niszczeniem przez bobry obwałowań rzeki. Zgadzam się z wami w 100% taka populacja bobra jaka jest obecnie nad Iną spowoduje za kilka lat drzewną pustynię. Nie sposób zabezpieczyć wszystkie drzewa ale może choć piękne dęby w pod goleniowskim lasku na ławeczce. W ostatnich dnia wszystkie dorodne dęby zostały okaleczone przez te zębate potwory.

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6874

• Sebastian Podolak
  • Sebastian Podolak Avatar
  • Gold Boarder
  • Thank you received: 56
  • Oklaski: 14
Michał ,RDOŚ wydał decyzję na wniosek ZZMIUW- pozytywną ale myśliwi nie wyrazili chęci odstrzału bobrów tak więc do dzisiaj mają się dobrze.Myślę że głównym problemem jest iż status bobra jako gatunku chronionego powoduje że szkody czynione przez te zwierzątka nie są rekompensowane przez skarb państwa.Czyli zniesienie ochrony spowodowałoby lawinę wniosków o odszkodowania a np. powalenie przez bobry wyrośniętego dęba idzie w setki tysięcy.Czyżby sytuacja była patowa?Mam nadzieję że sytuacja się zmieni wraz z zanikiem drzew nad naszymi statutowymi rzekami i wystarczy nam odwagi aby się z tym zmierzyć.
SEBASTIAN PODOLAK
Za tę wiadomość podziękował(a): Michał Juszczak

Informacje znad rzek Ekologia Zagrożenia 11 lata 3 miesiąc temu #6875

• Michał Juszczak
  • Michał Juszczak Avatar
  • Gold Boarder
  • Salmo trutta
  • Thank you received: 18
  • Oklaski: 9
Ja nie twierdzę, żeby koniecznie mordować te zwierzęta, lecz są inne sposoby: np przesiedlenie ich.
To, że myśliwi nie wyrazili chęci to już insza inszość. Przyznaję rację, zmienienie statutu ochrony spowodowałoby totalny zamęt.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates