Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Sprawy naszego towarzystwa

TEMAT: Euforia z powodu udanego otwarcia...

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1295

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Korzystajcie z okazji w Stargardzie i rozbudowujcie grupę członków na waszym terenie tak jak robimy to my w Goleniowie. W ostatnich 2 m-cach przystąpiło do nas 10 osób - ludzi chcących coś zrobić. To jest jeden z wielu + tego małego szumu. Natomiast jeśli chodzi o dodatkowe opłaty to wiadomo, że jest to raczej nie możliwe na tą chwilę. opłaty można wnosić na nasze konto jeśli tylko ktoś czuje taką potrzebę i dostrzega pozytywy naszego działania. Więc proszę nie czekać na wprowadzenie dodatkowych opłat poczujcie że one już są i trzeba je przelać jedynie na konto TPRIiG ;)

Pozdrawiam - powoli się wyhamujemy z tego szału weekendowego :X :whistle:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1296

• Andrzej Andrzejczak
  • Andrzej Andrzejczak Avatar
To zrozumiałe że ilu wędkarzy tyle opinii nt dostępności i medialności Iny ( i wszelkich łowisk w kraju). Moim zdaniem nie należy bać się promocji dobrze rokującego łowiska. Trzeba by jednak zmienić kilka rzeczy aby ta piękna rzeka nie została zadeptana a turystyka wędkarska uświadomiła i 'napędzała' lokalne społeczeństwo. Generalnie jestem przeciwnikiem ogólnodostępności wód z rybami łososiowatymi. Jest nas po prostu za dużo i nie ma co się oszukiwać że wody np trociowe ledwo dyszą. Na 'zachodzie' połów łososiowatych to często przywilej za który trzeba często słono płacić. Myślę że u nas powino być podobnie. W dniu dzisiejszym obawiam się jednak czy gospodarz np Iny (pzw) jest 'kompetentną' instytucją której jako gospodarzowi wody można przekazać znaczne kwoty pieniężne z tytułu licencji.
Wędkuję czasem na słowenii. Płacę dzienne licencje 30-50 euro (dla porównania miejscowy wędkarz płaci ok 800euro za roczną licencję) . Płacę za wędkowanie w konkretnej rzece. I nie interesuje mnie co gospodarz wody robi z kasą. Oferuje mi,klientowi, możliwość wędkowania w czystych i bardzo rybnych wodach. I ja jako klient po każdej wyprawie jestem zadowolony. Łowiska słoweńskie są promowane głośno w mediach i w internecie. Przyjeżdzają tam wędkarze z całego świata. I nie ma tłoku i syfu. Czy u nas nie można zrobić tak samo?

Reasumująć jestem za promocją Iny w kontekście turystyki wędkarskiej i rozwoju regionu. Nad resztą, nie ma co ukrywać, trzeba popracować. Temat jest otwarty.
Pozdrowienia

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1297

• sebo
  • sebo Avatar
  • Fresh Boarder
  • Oklaski: 4
Panie Andrzeju, jeżeli jest pan przeciwnikiem ogólnodostępności wód ,proponuje panu łowisko "Jarosławki",bo wizja wysokich dziennych opłat i w rezultacie
odizolowywanie pewnych grup społecznych od dostępu do rzeki,co najmniej mi się
nie podoba.
Rzeka poradzi sobie z wędkarzami, zwalczmy kłusowników.

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1298

• Andrzej Andrzejczak
  • Andrzej Andrzejczak Avatar
No tak, 'przeciwnik' to niefortunny zwrot. Raczej nie jestem zwolwennikiem.
Nie jestem także zwolnnikim podziału ludzi na grupy społeczne czy równych i równiejszych.
I nie mam pojęcia co to te 'jarosławki'? to pewnie jakiś chlewik z rybami? :cheer:

Sebastianie, drawę i moją ulubioną korytnicę poza kłusownikami załatwili wędkarze. Etyczni, zabierali( i zabierają) tylko limity ale za każdym razem. I zostawiali syf nad wodą. Wiesz zresztą co pływa w Inie szczególnie w goleniowie i poniżej.
Jestem za wyższymi opłatami ze wzdlędu na ochronę rzeki(ryb) i w celu 'odstraszenia' wędkarzy którzy jadą nad wodę tylko i wyłącznie po rybę. Może to im polecić te 'jarosławki'? ;)
Ok...to tylko moje zdanie nie racja

Ps. Jestem Andrzej i na pana jestem za młody :)

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1299

• Tomasz Kwiecień
  • Tomasz Kwiecień Avatar
Paradoksalnie poglądy Andrzej i Sebastiana można łatwo pogodzić :)

Jest późno, oczy mi się kleją więc krótko. Wyobraźmy sobie bliską przyszłość:

1. Początek sezonu 2011 jest jeszcze lepszy na Inie, niż 2010. Ina rządzi niepodzielnie jako absolutna Królowa polskich rzek trociowych :)
2. Rok 2011 to ostatni rok obowiązywania obecnego informatora, od roku 2012 na Inie powstaje Łowisko Specjalne. Opłata za jeden dzień wędkowania 60 zł, jak na Dunajcu.
3. Z opłaty tej zwolnione są osoby, które społecznie pracowały przy zarybieniach i pilnowaniu tarlisk (szczegóły do ustalenia).
4. Wysoka opłata spowoduje dwie korzyści: nad wodą nie będzie dzikich tłumów, oraz wpłynie dodatkowa kasa na zarybienia i pilnowanie tarlisk. A wolontariusze pracujący dla rzeki będą mogli poławiać na preferencyjnych warunkach, co im się należy jak psu micha :)

Wiem, że to może brzmi prosto, wiem też, że jest masa dodatkowych czynników, które tę prostą konstrukcję mocno komplikują. Ale jest to do zrobienia. Tak jest na Dunajcu, na Sanie, na Łupawie, dlaczego nie na Inie?

Tak mi się właśnie marzy :) Ale póki co idę do łóżka, Dobranoc :)

P.S. Zapomniałem podziękować i pogratulować wspaniałym ludziom z Towarzystwa, którzy wieloletnim zaangażowaniem przyczynili się do tego sukcesu. Dziękuję Wam! A ja, z braku możliwości poświęcenia własnego czasu, postaram się jakoś wspomóc sprawę finansowo, ale pewnie będzie to i tak kropla w morzu potrzeb. Ale za to jak powstanie Łowisko Specjalne wykupię dniówki na cały pierwszy miesiąc, chociaż łowienia keltów nie lubię ;)
Ostatnio zmieniany: 15 lata 2 miesiąc temu przez Tomasz Kwiecień.

O:Euforia z powodu udanego otwarcia... 15 lata 2 miesiąc temu #1300

• sebo
  • sebo Avatar
  • Fresh Boarder
  • Oklaski: 4
Cieszy mnie to co napisałeś Andrzeju, bo myślałem ,że jesteś człowiekiem o nieco
"innych" poglądach niż ja.
Pozdrawiam B)

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates